Preocupari cu privire la disponibilitatea amidonului pe termen lung

Furnizorii raporteaza o cerere satisfacatoare de amidon din cereale. A existat o incetinire sezoniera a comenzilor de la multe fabrici de hartie in ultimele saptamani, cativa jucatori raportand o pauza pe perioada verii. Cu toate acestea, exista o tendinta de scadere a cererii de amidon pe piata. In plus, cresterile dramatice ale costurilor cu materiile prime si energie duc la cresterea fara precedent a preturilor amidonului.

La inceputul anului 2022, jucatorii de pe piata produselor din amidon au semnat adesea contracte pe jumatate de an.

Acum, evolutia preturilor pentru livrari incepand cu 1 iulie a dus la majorari semnificative. Fabricile de hartie se confrunta cu cresteri de 30% si mai mult pentru amidonul din cereale. In conditiile in care cererea creste brusc in ansamblu si costurile materiilor prime explodeaza, producatorii de amidon de grau cauta sa perceapa cel putin 900 Euro/tona. Preturile pentru al treilea trimestru sau a doua jumatate a anului 2022 ar putea ajunge sau chiar depasi 1.000 de Euro/tona, toti respondentii fiind de acord in acest sens.

Amidonul din porumb este mai rar si mai scump decat amidonul din grau, spun reprezentantii industriei amidonului. In functie de volumele contractelor si de costurile logistice, preturile de aici pot fi cu 20-50 Euro/tona peste cele din segmentul vecin, a spus EUWID.

Marjele din iulie pentru amidonul din cereale nu au fost la fel de substantiale pentru cumparatorii care au acceptat deja noi conditii de livrare incepand din al doilea trimestru. La acel moment, nivelul pretului a fost stabilit la 800 Euro/tona, sau rareori 700 Euro/tona sau 900 Euro/tona. In toate cazurile, la inceputul trimestrului al treilea au fost introduse noi cresteri de pret, care s-au incadrat in intervalele de pret mentionate mai sus.

Investitiile in capacitatile de productie ale hartiei au rezultat in cresterea cererii de amidon in continuare

Fabricile de amidon se lupta in prezent cu cresterea costurilor energetice. Din cauza acestui fapt, un numar de respondenti se asteapta ca situatia sa ramana complicata si preturile amidonului sa ramana ridicate pentru o lunga perioada de timp.

Avand in vedere aceasta perspectiva, exista speculatii cu privire la cererea si oferta viitoare de amidon, spun expertii de pe piata. Industria hartiei a anuntat investitii majore in capacitati suplimentare pentru hartia de ambalaje si in special pentru cartonul ondulat. Aceasta crestere a capacitatii de productie a hartiei reprezinta si o provocare pentru producatorii de amidon, subliniaza reprezentantii industriei.

Un jucator din piata rezuma intreband: “De unde ar trebui sa provina amidonul pentru atatea masini de hartie?” Daca toate proiectele suplimentare de masini de hartie sunt realizate, chiar si o fabrica suplimentara de amidon abia ar fi suficienta pentru a acoperi cererea, spun respondentii.

Si in perspectiva anului care vine, este necesar sa se asigure productia si disponibilitatea amidonului din porumb si grau, avertizeaza reprezentantii industriei amidonului. Dupa cum s-a raportat anterior, capacitatea de productie suplimentara de amidon nu este asteptata pe piata pana in 2023, cand Cargill isi va finaliza proiectul de reconstructie in Krefeld, Germania, iar Jackering va finaliza extinderea capacitatii in Hamm, Germania.

Preturile ridicate si oferta redusa de amidon din cereale stimuleaza interesul pentru amidonul din cartofi

Avand in vedere problemele de aprovizionare si problemele de pe piata amidonului din cereale, inlocuitorii castiga teren. Amidonul din cartofi, in special, ofera avantaje pentru industria hartiei in unele nise. Acest lucru deschide noi oportunitati pentru producatorii acestui tip de amidon. Jucatorii din industria hartiei au intrebat cu siguranta mai multe despre livrari in ultimele luni, confirma furnizorii. Din cauza cererii in crestere si a costurilor de productie, preturile amidonului din cartofi au crescut si ele. Incepand cu al treilea trimestru din 2022, multi jucatori spun ca preturile au crescut cu aproximativ 10%. Cotatiile incep de la aproximativ 800 Euro/tona pentru amidonul din cartofi si ajung pana la 900 Euro/tona. In cateva cazuri, a fost mentionat si 1.000 Euro/tona.

Cresterea achizitiilor de amidon din cartofi de catre fabricile de hartie va fi doar un fenomen temporar, sustin expertii de pe piata. Ei sunt siguri ca situatia curenta a amidonului din cereale este cea care a generat boom-ul actual al amidonului din cartofi, dar pe masura ce amidonul din cartofi devine mai scump, devine si mai putin atractiv (din punct de vedere al pretului).

Expertii spun ca producatorii de amidon din cartofi nu sunt in prezent pregatiti pentru ca jucatorii din industria hartiei sa utilizeze pe scara larga acest tip de amidon, cu exceptia cazului in care industria hartiei este pregatita sa ia o decizie strategica de a folosi pe termen lung mai mult amidon din cartofi. In acest moment, si in perspectiva anului viitor, exista posibilitati limitate de a furniza catre fabricile de hartie, spun furnizorii de amidon din cartofi. Pe termen mediu, nu va deveni mai usor: previziunile pentru recolta din 2022 sugereaza ca volumele de cartofi vor fi destul de scazute. Disponibilitatea amidonului din cartofi in Europa este neclara, a fost informat EUWID. Oferta din Europa Centrala este influentata suplimentare si de oportunitatile de export si de concentrarea pe industria alimentara, explica expertii din piata.

Identificam cele mai bune solutii si oportunitati pentru afacerea ta!

STABILESTE O INTALNIRE