Industria speculeaza cu privire la circumstantele de fond ale inspectiilor UE

Dupa ce preturile celulozei au ramas neschimbate in Europa in septembrie, exista in prezent opinii contradictorii cu privire la evolutia preturilor in octombrie. Respondentii EUWID cred ca preturile vor ramane stabile. Cu toate acestea, unii producatori de hartie vor cere vehement reduceri de pret de la furnizorii lor de celuloza, deoarece au nevoie urgenta de o oarecare reducere a costurilor in fabricile lor.

In septembrie, pentru a patra luna consecutiv, pretul pentru celuloza albita din lemn de esenta tare s-a mentinut la 1.140 USD/tona, in timp ce pentru celuloza albita din lemn de esenta moale a fost 1.340 USD/tona.

Acest lucru inseamna ca din decembrie 2020 pana astazi, preturile celulozei BEK si NBSK in euro au crescut cu aproximativ 75% si, respectiv, 55%, pentru cumparatorii europeni.

Desi producatorii de celuloza s-au confruntat cu o presiune din ce in ce mai mare in ultimele saptamani, cumparatorii nu au avut mai mult avantaj in a obtine reduceri de pret. Ca si in negocierile lunare anterioare, acestia au idei foarte diferite cu privire la directia in care ar trebui sa se indrepte preturile, variind de la „neschimbat” la „o reducere de pret cu 50 USD” si chiar „o scadere de 70 USD” „Nu a existat niciodata o nevoie mai dramatica de reduceri decat acum”, a declarat un cumparator de celuloza pentru EUWID.

Majoritatea masinilor de hartie din Europa, indiferent de calitate, deoarece functioneaza la capacitate maxima si totusi nu pot satisface cererea mare pentru diferite sortimente de hartie de ambalaje, hartii fine si pentru publicatii, cat si hartii de specialitate. Nivelurile de activitate pe piata de produse de hartie de uz casnic, de asemenea, au crescut din vara, desi nivelul preturilor acolo este complet insuficient. In consecinta, materiile prime sunt foarte cautate si asigurarea volumelor este o prioritate pentru multi cumparatori. In acest moment, este practic imposibil pentru cumparatori sa-si reduca volumele de achizitii pentru a convinge furnizorii sa acorde reduceri, a aflat EUWID.

Cu toate acestea, observatorii din piata se intreaba cat de mult timp pot convertorii, inclusiv cei din industria hartiei de uz casnic, sa continue sa tina masinile de hartie in functiune in conditiile cresterii costurilor de productie si fara crester adecvate sau chiar inexistente ale preturilor de vanzare. In Italia, unele masini au fost deja oprite. „In cele din urma ajungi intr-un punct in care cererea (de celuloza) scade, deoarece este prea scump sa produci hartie, a spus un expert in industrie.

Pe de alta parte, situatia tensionata in ceea ce priveste livrarile pentru celuloza abia s-a atenuat sau in unele cazuri se mentine in continuare. In Scandinavia si nordul Europei, perioadele de intretinere planificate reduc aprovizionarea, in special pentru celuloza din lemn de esenta moale. Livrarile de celuloza din lemn de esenta tare din America de Sud ajung uneori in porturile europene cu intarzieri extreme din cauza problemelor majore in transportul international. Un producator de celuloza de eucalipt a spus ca un transport care era planificat pentru octombrie va ajunge abia la sfarsitul lunii noiembrie. Nu exista absolut nicio capacitate de transport disponibila pentru volume suplimentare. Acest lucru ar putea deveni o problema pe termen scurt si mediu pentru companiile latino-americane care sunt in proces de implementare de noi capacitati. In plus, tarifele de transport pentru marfuri in vrac au crescut vertiginos, la fel ca si cele pentru containere.

Avand in vedere aceasta situatie logistica complexa si tensionata, nu exista nicio posibilitate de livrare a volumelor, de exemplu, din China catre Europa. Celuloza care a fost initial destinata Chinei, dar nu este necesara din cauza cererii mai slabe nu este trimisa in Europa, asa ca, desi preturile nete pentru celuloza in China sunt cu pana la 200 de dolari sub nivelurile europene, acest lucru nu are un impact prea mare, spun expertii. „Celuloza este in general disponibila, dar nu acolo unde este nevoie”, a spus un cumparator. Fara aceste blocaje logistice, preturile ar fi scazut deja, a adaugat el.

Preocuparile antitrust ale Comisiei UE cu privire la producatorii de celuloza HBSK sunt inca neclare

Expertii din industrie au avut reactii foarte diferite – de la “complet uimiti” pana la „nu chiar atat de surprins” la inspectiile inopinate efectuate de Comisia Europeana saptamana trecuta. O teorie este ca initiativa a pornit de la (mai multi) cumparatori de celuloza. Un aspect interesant este ca inspectiile au vizat aparent doar cativa producatori mari de celuloza din lemn de esenta moale, insa nu pe toti. Pana acum nu au fost efectuate inspectii la Navigator, Ence sau Altri. Nici SCA nu este implicata in investigatii. Aparent amploarea investigatiilor poate varia considerabil, de la interogatoriu pana la confiscarea computerelor departamentelor de vanzari. Pana acum, nu sunt prea multe informatii disponibile, iar industria speculeaza cu privire la ceea ce ar fi putut conduce la preocuparile antitrust.

Subiecte precum anunturile pe scara larga si oficiale ale cresterilor de preturi sau abordarea uniforma adoptata de industrie in multe dati cand au fost majorate preturile au fost puse in repetate randuri sub semnul intrebarii de catre cumparatori. Era doar o chestiune de timp pana cand cineva sa inceapa sa analizeze acest lucru, a spus un expert din industrie. „Ar fi mult mai rau daca producatorii s-ar intelege pentru a stabili preturile sau sa imparta pietele intre ei”, a declarant un respondent.  Un alt jucator de pe piata a spus ca acest lucru este de neimaginat: „Nimeni nu ar fi suficient de prost sa riste asta”. Un alt respondent a spus: „unde este fum, acolo este foc”.

Un convertor a comentat: “Fara indoiala ca suntem nemultumiti de evolutiile neobisnuite de pe piata celulozei. Dar nu avem nicio dovada substantiala ca se intampla ceva nepotrivit”.

Stocurile europene de celuloza cresc, consumul scade

Stocurile de celuloza detinute de producatorii europeni de hartie au crescut cu 6.000 tone din iulie pana in august, ajungand la 687.000 tone, conform statisticilor Utipulp. Inca o data, acest lucru echivaleaza cu 22 de zile de inventar. Stocurile s-au situat la 808.000 tone in august anul trecut, cu 121.000 tone peste nivelul actual. In acelasi timp, consumul convertorilor din Europa a scazut considerabil din iulie pana in august, scazand cu 151.000 tone, la 859.000 tone de celuloza.

Identificam cele mai bune solutii si oportunitati pentru afacerea ta!

STABILESTE O INTALNIRE