Un total de zece asociatii-umbrela europene din diferite industrii mari consumatoare de energie s-au adresat sefilor de stat sau de guvern ai statelor membre UE din cauza cresterii masive a preturilor la energie. Printre asociatiile semnatare se numara Cepi, Confederatia Industriilor Europene a Hartiei.

Pentru competitivitatea Europei la scara globala, realizarea obiectivelor „Fit for 55” si tranzitia catre obiectivul de neutralitate climatica din 2050, este esential sa fie sprijinite masuri care sa permita disponibilitatea energiei regenerabile fiabila si in cantitati suficiente, la costuri accesibile, afirma organizatiile semnatare in documentul lor de luare de pozitie.

Industriile europene consumatoare de energie au aproximativ 2,6 milioane de oameni angajati. Potrivit asociatiilor, aceste industrii formeaza baza multor lanturi valorice strategice si decisive, si sunt adanc inradacinate in societatea europeana, furnizand tehnologii, solutii si materiale fiecarui sector economic in parte.

Potrivit documentului de pozitie, costurile cu energia reprezinta cea mai importanta pondere a costurilor de productie industriala si de exploatare. Prin urmare, preturile ridicate in mod repetat ale energiei ameninta atat capacitatea industriei europene de a continua productia, cat si de a ramane competitiva pe o piata globala.

Organizatiile semnatare considera ca impactul de durata al crizei actuale este „profund ingrijorator”. Parerea lor comuna este ca actuala crestere a preturilor la energie pune in pericol redresarea industriei europene post-pandemie si capacitatea lor de a investi in transformarea industriala continua inainte de 2030 pentru a putea atinge obiectivele climatice.

Identificam cele mai bune solutii si oportunitati pentru afacerea ta!

STABILESTE O INTALNIRE