Intr-un comunicat de presa publicat in august, distribuitorul de hartie lnapa Deutschland explica motivele pentru perioadele lungi de livrare si cresterea preturilor la hartie. Compania urmareste cauzele situatiei actuale la conditiile pietei din urma cu un an si jumatate, cand cererea de hartie a scazut la nivel mondial la Inceputul crizei coronavirusului, in primavara anului 2020. Ca reactie la acele conditii de piata, producatorii de hartie au redus rapid capacitatea de productie si dimensiunea fortei de munca in acel moment, dar atunci cand cererea si-a revenit, industria nu a marit capacitatile suficient de repede. Unul dintre motive a fost acela ca cererea pentru celuloza si alte materiale brute si auxiliare a crescut intre timp semnificativ in alte sectoare, decat cel al hartiei.

In general, achizitionarea de materii prime a devenit mai dificila pentru industria hartiei, mentioneaza Inapa. Lipsa anumitor materii prime a declansat cresteri masive ale preturilor. Asigurarea livrarilor a devenit cea mai mare prioritate pentru companii.

Cel putin acum, cresterea masiva a preturilor la celuloza pare sa se fi oprit, spune lnapa. Cu toate acestea, pentru producatorii hartiei de tipar, disponibilitatea celulozei este inca o problema, deoarece alti producatori continua sa achizitioneze volume mari. „Efectul este amplificat, deoarece economia chineza si-a revenit mult mai devreme decat se astepta. Cererea crescuta din China – precum si din SUA – pentru materii prime, produse intermediare si containere de transport a dus la o crestere a preturilor si impiedica accesul la aprovizionarea necesara”, a mentionat distribuitorul.

In acelasi timp si indiferent de pandemie, capacitatile de hartie de tipar au fost inactive sau transferate la alte produse, de ex. hartie pentru ambalare sau hartii speciale care produc marje mai mari, adauga Inapa. In special, multe masini de hartie care produceau hartie acoperita mecanic erau in permanenta inactive. Cumparatorii s-au conformat si au inlocuit-o cu hartie fara celuloza.

Relocarea capacitatilor de imprimare din Asia in Europa a declansat, de asemenea, o cerere neasteptat de mare de hartie si carton, scrie Inapa. Intoarcerea este motivata de costurile ridicate de productie din Asia si de lipsa capacitatilor de transport maritim.

Nicio imbunatatire a aprovizionarii pe termen scurt la orizont

Prelungirea perioadelor de livrare este deosebit de vizibila pe segmentul de carton, conform Inapa. Transporturile din China destinate Europei nu au reusit sa soseasca din cauza tarifelor ridicate de transport de marfa. In acelasi timp, cererea din sectorul alimentar a crescut, deoarece in 2020 restaurantele erau fie inchise, fie exploatate la o fractiune din capacitatea lor. Odata cu consumul suplimentar de ambalaje pentru vaccinuri si truse de testare Coronavirus, cererea de cutii de carton a „explodat”, scrie lnapa. Urmatoarele termene de livrare au fost disponibile numai in primul trimestru al anului 2021, a declarat Inapa.

Distribuitorul de hartie nu se asteapta ca situatia generala sa se imbunatateasca in urmatoarele saptamani. Termenele de livrare nu se vor Imbunatati considerabil pana la sfarsitul anului 2021, ceea ce ar putea determina cresteri suplimentare ale preturilor la inceputul anului 2022. Furnizorii de hartie pana acum abia au reusit sa transmita clientilor propriile cresteri ale costurilor, dar nu au reusit sa-si Imbunatateasca marjele, noteaza Inapa.

Identificam cele mai bune solutii si oportunitati pentru afacerea ta!

STABILESTE O INTALNIRE